studia podyplomowe humanistyczne szczecin

studia podyplomowe humanistyczne szczecin

Jednak znacznie nagłośnione ryzyko regularnego spożywania ryb polega na potencjale ciężkiego zatrucia metalami przez nagromadzenie toksycznych pierwiastków w jelitach – zwłaszcza rtęci, ołowiu, niklu i arsenu. Jednak badania 2004 przez FDA wykazało, że spośród badanych 44 popularnych olejów rybnych handlowych, wszystkie przeszły zanieczyszczeń norm bezpieczeństwa.dotsplanet.pl Tak więc zaleca się, aby osoby dbające o zdrowie uzyskać ich omega 3 w ten sposób – poprzez zmieszanie oleju rybnego do swoich potraw, lub biorąc żelowe kapsułki suplement. Omega 3 suplement stał się trendem marketingu żywności, a wiele firm sprzedaje wszystko z wzmocnionymi jogurtów i soków do mleka, jaj i makaronu. Nasiona lnu, które produkują olej lniany, również mają bardzo wysoką zawartość kwasów omega 3 i są prawdopodobnie najbardziej powszechnie dostępne botaniczne źródłem kwasów omega 3. Inne źródła obejmują Chia, kiwi, Perilla, borówki brusznicy, Dynia, czarne maliny, brokuły i truskawki. Najlepszym i najprostszym sposobem, aby uzyskać to poprzez wyjątkowo czyste, zimne przetworzonych olejów w całych suplementów diety.

flawonoidy

studia podyplomowe humanistyczne szczecin

Te roślinne metabolity wtórne są najlepiej znane ze swojej aktywności antyoksydacyjnej. Wrażenie to może być trochę niedokładne. Masowy wzrost pojemności antyoksydacyjnej krwi po spożyciu pokarmów bogatych we flawonoidy jest najprawdopodobniej ze względu na wzrost poziomu kwasu moczowego. W istocie, organizm jako obce widzi flawonoidy, związki inwazji i dokłada wszelkich starań, aby je wyeliminować. To indukuje aktywność enzymów II fazy, które pomagają wyeliminować rakotwórczych . Naukowcy raka w UCLA odkryli, że ludzie, którzy jedzą pokarmy zawierające niektóre flawonoidy wydaje się być praktycznie odporne na raka płuc. Najlepszym spośród nich wydają się być truskawki, zielone i czarne herbaty, brukselka, jabłka, fasoli i cebuli, pietruszki, rośliny strączkowe, czerwone wino i miłorzębu japońskiego.

– autor artykułu