co mozna studiowac po biologii i chemii

co mozna studiowac po biologii i chemii Pomaga nam metabolizmu wapnia i witaminy C, i jako taki niedoboru magnezu może prowadzić do uszczuplenia wapnia, kamieni nerkowych, mięśni drażliwość, nerwowość i zamieszania. Jednak oszałamiające Faktem jest, że większość ludzi na ziemi (około 80%) znane są z niedoborem magnezu. Typowe wskaźniki spożycia są między 143 i 266 mg dziennie – znacznie niższe niż FDA zalecanego dziennego spożycia 350 mg. Niedobór magnezu jest również związana z rozwojem przewlekłych chorób, takich jak astma, osteoporozę i zaburzenia nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi. Dobrym źródłem żywności obejmują orzechy, nasiona, przyprawy, płatki otrąb, quinoa, soja, kawa, kakao, herbata i zielone, liściaste warzywa. Spekulowano, że zmniejsza się spożycie magnezu w diecie w krajach rozwiniętych może być skorelowany ze wzrostem żywności wyrafinowania i zastosowaniu nowoczesnych, magnez wolne nawozów. Wśród suplementów diety, cytrynian magnezu został regularnie sprawdzony jako najbardziej przyswajalny, pokonując tlenek i amino-kwasów formy chelatowe dla swojej szybkości wchłaniania. suplementy syntetyczne nie mogą być wchłaniane: użyj całych suplementów diety, aby utrzymać właściwy poziom.

Kwas L-askorbinowy

co mozna studiowac po biologii i chemii

Lepiej znany jako witamina C, kwas L-askorbinowy jest chyba najbardziej popularna wśród suplementów, i był używany w leczeniu choroby odkąd francuski badacz Jacques Cartier gotowane igieł drzewa arbor vitae do leczenia szkorbutu w 1536. Powstały herbatę później wykazano zawiera 50 mg witaminy C na 100 gramów. Podobnie jak magnez, bez regularnej absorpcji witaminy C jest szybko wydalany z moczem, dlatego tak łatwo stać się niewystarczające bez suplementacji. Choć pomarańcze słyną z zawartością witaminy C, tym bardziej niejasne, ale znacznie silniejsze źródła, takie jak Kakadu śliwki, camu camu, dzikiej róży i Indyjski agrest powoli zyskuje popularne uznanie, podobnie jak wspólne źródła, takie jak porzeczki, papryka czerwona, pietruszka i guawa.

– autor artykułu